CONVERSEM AMB JAUME TRESSERRA

Jaume Tresserra és el dissenyador de la firma Tresserra Collection, una empresa de mobles exclusius de disseny amb més de 25 anys d’història.

– Abans de dedicar-te al disseny vas estar estudiant dret i publicitat. Per què vas decidir canviar el rumb de la teva carrera?

Tresserra Collection neix d’una necessitat de crear un llenguatge més exclusiu per personalitzar la meva obra com a interiorista. En aquells anys era molt difícil trobar mobles o elements de decoració una mica singulars. Els mobles més selectes només els podies veure a les revistes o anant a ciutats com Londres o Milà. El moble que en aquell moment es feia aquí no responia del tot a aquella necessitat. És per aquesta raó que vaig decidir començar a dissenyar els mobles dels meus clients. Finalment, això va acabar cridant l’atenció i vaig decidir crear una col·lecció. 

– Va ser una decisió premeditada?

Diferents professionals del sector m’animaven a oferir els meus dissenys a més persones. Però jo en aquell moment no volia ser empresari ni volia maldecaps. Però la insistència era tal, que em vaig animar a fer una col·lecció de mobles i la vaig presentar a la Fira del Moble de València, amb tanta “mala sort” que em van donar el primer premi. Si encara m’ho prenia mig de broma, m’ho vaig haver de prendre del tot seriosament. 

– Com es trobava en aquell moment el sector del disseny?

Aquí era molt complicat. Va ser un autèntic viacrucis, perquè no hi havia tradició ni una indústria que donés suport a aquest sector. En aquell moment era més rendible fer fusteria d’obra. Vaig haver d’estar cercant durant molt temps persones que entenguessin el tipus de moble que volia fer abans de poder sortir al mercat. Perquè jo volia fer una cosa diferent. No podia sortir amb més del mateix. Havia de fer una obra que respongués a les meves idees i sensibilitats. És per això que aquests mobles van anar creixent amb molta autoexigència i buscant sempre l’excel·lència. 

– No feu noves col·leccions, sinó que aneu afegint noves peces a l’original. Per què?

El fet de seguir venent mobles que fa quaranta anys que es van dissenyar és el que ens dona dret a considerar-nos un clàssic. Per exemple, el billar o la butaca Casablanca segueixen sent les peces més venudes i ja fa uns anys que les vam crear. Mantenim la mateixa col·lecció afegint-hi noves peces periòdicament. No hem passat de moda perquè mai ho hem estat. Tampoc ho hem volgut perquè, quan ho estàs, vius amb el perill de passar de moda i deixar d’oferir coses selectives. Quan alguna marca em diu que és exclusiva i veig que té 400 botigues, sempre penso que potser no ho és tant. Crec que l’exclusivitat va renyida amb la difusió massiva. 

Exclusivitat seria la paraula que millor us defineix?

Els clients a partir d’un cert nivell estan cansats que tots els mobles siguin iguals. Van a les botigues i troben la mateixa imatge a totes les ciutat que visiten. És per això que busquem l’exclusivitat per personalitzar casa seva. El client vol arribar al seu pis i no trobar el llum que tenia al costat mentre sopava en un restaurant. Jo vaig començar fent mobles per donar exclusivitat a la meva obra, però ara els faig per donar-la també al meu client. Ara ens venen molts fills amb mobles dels pares perquè volen restaurar-los per posar-los a casa seva. Això es la nostra màxima satisfacció. En busca d’aquesta exclusivitat hem creat l’Atelier, una divisió destinada a satisfer encara més l’exigència d’exclusivitat. Peces úniques per a un sol client i amb el seu nom gravat com a certificació futura.