PASSATGES I PLACES PER DESCOBRIR DEL BARRI DE SARRIÀ

Sarrià és un barri ple de places i passatges per recórrer i gaudir. Trobem places conegudes per tothom com ara la de Sant Vicenç o la del Consell de la Vila, però també hi ha altres que passen totalment inadvertides, com per exemple la placeta del Roser o la plaça de Sant Gaietà. En aquest barri, que encara manté l’ambient de l’antic municipi, es troben un gran nombre d’indrets que guarden molta història.  

Passegem pels carrers de Sarrià 

El carrer Major de Sarrià continua sent l’eix principal de la vida social i comercial del barri gràcies a la seva ubicació i als comerços i restaurants que hi ha. Històricament, aquest carrer era el camí que unia l’antiga vila de Sarrià amb Barcelona. Si et fixes en el balcó principal del número 63, trobaràs a la part inferior un relleu que mostra l’armament d’un soldat clàssic. Es creu que aquesta pedra va ser rescatada de l’enderrocament de l’antiga Ciutadella

A l’altura del número 75 del carrer Major, trobem el passatge de Mallofré. Si vius al barri, segur que hi has passat alguna vegada per anar al carrer del Clos de Sant Francesc o per observar els jardins que hi ha davant dels edificis. A la dècada dels anys 1870, en aquest solar hi havia les cotxeres d’una empresa de transports, però després del seu tancament, el promotor local Josep Mallofré va adquirir el terreny i hi va construir el passatge. 

Descobrim les places del barri

La plaça Sant Vicenç, antigament anomenada la plaça de la Unió, és un dels millors espais conservats del barri. Tot i ser una plaça petita, s’ha convertit en un dels llocs més fotografiats i dibuixats d’aquesta zona. L’espai està rodejat d’arbres i encara manté una escultura de pedra de Sant Vicenç al bell mig. Per aquesta acollidora i tranquil·la plaça passava la línia de trens Barcelona-Sarrià, la tercera més antiga d’Espanya i la segona de la península Ibèrica. Destaca l’edifici que hi ha amb la cantonada del carrer de Cornet i Mas: l’antic institut Colón. Aquesta escola va tenir d’alumne Francesc Cambó. Actualment alberga una llar d’infants, inaugurada l’any 1996.  

Un dels secrets millors guardats del barri és la plaça de Sant Gaietà. Aquest espai idíl·lic es troba molt a prop del mercat municipal i només s’hi pot accedir a través d’un estret carreró. Tot i ser un espai públic, sembla que sigui un pati d’una finca familiar, ja que està rodejat de petites cases i no té cap ornamentació. L’espai el freqüenten habitualment els veïns, que cuiden les diferents plantes que hi ha. La plaça de Sant Gaietà ha aconseguit mantenir l’ambient de l’antic poble de Sarrià. 

Però, sens dubte, l’espai més conegut és la plaça de Sarrià, coneguda antigament com la plaça Major. Aquí s’hi troba la parròquia neoclàssica de Sant Vicenç de Sarrià i la històrica pastisseria Foix.

No podem oblidar la mítica plaça del Consell de la Vila. Aquest espai alberga la seu del Districte de Sarrià, que es troba a l’edifici de l’antiga Casa de la Vila de Sarrià, construïda l’any 1895. Al costat de la porta d’accés trobem l’escultura de bronze de la deessa romana Pomona, obra de Josep Clarà.  

I un últim espai de pau i tranquil·litat: la placeta del Roser. Aquesta plaça, situada entre l’església de Sant Vicenç i la plaça del Consell de la Vila, és poc concorreguda. Una petita font de peu i una figura de la Mare de Déu del Roser són les protagonistes d’aquest espai. A més, la plaça és idònia per passar les tardes d’estiu gràcies a l’ombra dels seus arbres.